Slaap lekker #hoedan?

Lekker slapen,
het klinkt heerlijk. Maar niet iedereen heeft evenveel plezier van zijn of haar nachtrust. De een slaapt regelmatig als een roos, de ander heeft last van slaaptekort. Remko de Vries van Beddenspeciaalzaak de Vries uit Malden, legt uit hoe dat kan. Zo was er onlangs een klant, een moeder van een puberzoon, die zich zorgen maakte om het slaapgedrag van haar zoon. Het verhaal van Remko geeft inzicht in hoe goed slapen werkt en het geeft wat meer duidelijkheid over de oorzaken van slaapproblemen.

“Bij een nacht fijn slapen spelen allerhande factoren een rol. Hoe zit je in je vel, hoe is het met de bovenkamer gesteld, wat heb je gegeten en gedronken?” Remko vertelt dat er meer zaken meespelen. “Een prettige nachtrust bereik je met de juiste ondersteuning van je lichaam, een goede drukverdeling en een aangename ventilatie. Mensen herstellen pas echt als ze de diepe slaap bereiken. Als je steeds ligt te draaien of je spieren spant, kom je niet echt tot rust.”

Waarom zo moe?
De puber in kwestie is buitensporig moe. Hij wordt vaak wakker ’s nachts, ligt ook wel eens flink te zweten, gaat wel op tijd naar bed, maar de vermoeidheid duurt al jaren en zit zijn schoolprestaties aardig in de weg. Dat hij in de groei is of fanatiek voetbalt kan zorgen voor vermoeidheid. Misschien zit hij in de stress voor school, maar het kan natuurlijk ook met zijn slaapgedrag te maken hebben. Hij ligt al jaren op een oude traagschuim-matras, onder een heerlijk donzen dekbed, dat wel.

Moe door slechte ondersteuning
Bij het zoeken naar oorzaken van slaapproblemen wordt zelden gedacht aan slaapgedrag. Remko legt uit dat je, “zonder goede ondersteuning in bed, spierspanning opbouwt. Je lijf wil in de meest natuurlijke houding liggen, met een rechte lijn van je kruin tot je billen. Is dat niet zo, gaat het lichaam aan het werk om die rechte lijn te bereiken. Dit gebeurt door spieren aan te spannen met als resultaat spierpijn, stijfheid en een vermoeid gevoel.”

Baat bij een goede matras

Moe door onjuiste drukverdeling
Een matras is niet overal even stevig. Een optimale afstemming op je lichaam is essentieel bij elk goed bed. Daarom is het van belang om te kijken naar welke matras iemand het beste kan kiezen op basis van het lichaamstype. Hiervoor is het handig in gesprek te gaan met een beddenspecialist. Beddenspeciaalzaak de Vries heeft hiervoor een speciaal meet-slaapsysteem (hierover gaat een ander artikel). “Met een verkeerde matras heb je kans op afknelling, verminderde doorbloeding, en bijvoorbeeld steeds een slapend arm of been. Je lichaam krijgt signalen dat het niet goed ligt, en je blijft draaien tot je de goede positie vindt. Met een matras, die niet past bij jouw lijf, is dat een lastige kwestie.” Ook dat kan zorgen voor een moe gevoel.

Moe door onvoldoende ventilatie
Het materiaal van het matras is bepalend voor de afvoer van vocht en warmte. Aan de bovenkant houdt een dekbed dit vaak tegen, en dus moet het matras doorlatend zijn. Remko gaat in gesprek met de bezorgde moeder: “Een traagschuim matras ligt lekker, je zakt een beetje weg. De matras zorgt er ook voor dat je omsloten wordt door het materiaal. Maar de warmte kan niet weg door de dichte structuur van het materiaal, met het gevolg dat je lichter slaapt door onrust. De diepe slaap zul je ook in dit geval niet bereiken.”

De noodzaak van een diepe slaap
Bij een diepe slaap, een slaapfase van 1,5 tot 2 uur in een rustige rechte houding, herstelt ons lichaam. Wat gebeurt er precies? Remko geeft aan dat “onze tussenwervelschijven zich vullen met vocht. Overdag vermindert dat vocht door de klappen die de schijven opvangen van het lopen. Daarom zijn we ’s morgens ook langer dan ’s avonds. Het vochtniveau in ons lijf is dan aangevuld. Oudere mensen hebben wat sneller last van slijtage van de wervels, en hebben wat minder vocht ertussen.” Daarom worden mensen wat kleiner als ze oud worden.

Voor oud en jong
Dus niet alleen jonge mensen hebben baat bij een goede matras. Ook ouderen voelen zich een stuk beter als ze kiezen voor een matras met een goede ondersteuning, drukverdeling en ventilatie. Voor passend advies en mooie matrassen, onder andere van de merken Viking, Avek, Auping, Swissflex en Rivièra, ben je welkom bij www.beddenspeciaalzaakdevries.nl, of natuurlijk in de winkel in Malden.